Creëer een stimulerende omgeving voor mensen met dementie volgens de Brein Omgeving Methode

Voor een goede zorg voor mensen met dementie

Duur
De opleiding bestaat uit drie dagdelen, waarvan 1 hele dag en 1 halve dag een maand later plaatsvindt. De hele dag duurt van 09.30 uur tot 16.30 uur en het dagdeel van de tweede sessie duurt van 09.30 uur tot 12.30 uur.

Kosten per deelnemer: bij open inschrijving: €275,- (vrijgesteld van BTW).
Let op: De cursus gaat alleen door bij voldoende inschrijvingen. U ontvangt uiterlijk twee weken voor de startdatum bericht.

Incompany:
Deze opleiding komt optimaal tot zijn recht in een incompany setting. De deelnemers kennen elkaar en voelen zich daardoor veiliger, wat leidt tot een gerichte en praktische toepassing van de lesstof. Bovendien kan de cursus volledig worden afgestemd op de specifieke wensen van uw organisatie.

Prijs: €2750,- (vrijgesteld van BTW) voor 12 deelnemers, met een maximum van 14 deelnemers.

Aantal deelnemers
Deze cursus verzorgen wij voor groepen van maximaal 14 deelnemers.

Certificering
U ontvangt een bewijs van deelname.

Voor wie
De opleiding is geschikt voor helpende, zorgondersteuners MBO niveau 1 en 2, vrijwilligers, personeelsleden in de facilitaire dienst en huishoudelijke hulpen van personen met een hersenbeschadiging. De deelnemer is werkzaam in de psychogeriatrie, verstandelijk gehandicapte zorg, gerontopsychiatrie, ouderenzorg, NAH of de thuiszorg.

Deze dag is ook geschikt voor zij-instromers in de ouderen- en thuiszorg.

Globale inhoud

Dankzij de Brein-Omgeving Methode leren zorgondersteuners op niveau 1 en 2, zoals facilitaire medewerkers, zorgassistenten, huishoudelijke medewerkers, huiskamer-assistenten en vrijwilligers, hoe belangrijk hun rol is bij het creëren van een fijne omgeving voor mensen met dementie. Ze ontdekken welke acties wel en niet nodig zijn om deze mensen effectief te ondersteunen. De methode heeft positieve effecten en de deelnemers merken dit zelf ook.

De cursus is speciaal ontwikkeld om deelnemers bewust te maken van hoe ze een geschikte omgeving kunnen creëren voor hun cliënten, zowel in de ouderenzorg als bij Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). We laten zien hoe belangrijk het is dat mensen met dementie zich goed voelen in hun omgeving en goed kunnen functioneren. En we willen zorgondersteuners laten inzien dat zij daar een belangrijke rol in spelen.

Het is belangrijk dat zorgondersteuners de kans krijgen om bij te leren en te ontdekken wat ze wel en niet moeten doen om mensen met dementie op de juiste manier te helpen. Ze leren dat een prettige omgeving essentieel is voor het welzijn van deze mensen. En ze krijgen inzicht in hoe zij zelf een positieve invloed kunnen uitoefenen op die omgeving.

Kortom, dankzij de Brein-Omgeving Methode begrijpen zorgondersteuners hun belangrijke rol bij het creëren van een goede omgeving voor mensen met dementie. Ze leren welke stappen ze moeten nemen om hen effectief te ondersteunen, en de positieve effecten van de methode worden door de deelnemers zelf ervaren.

Voorbereiding

U kijkt naar de dagelijkse gang van zaken op uw afdeling en denkt na over wat u tijdens de introductie inbrengt. Wat zou u willen veranderen en waar wilt u bij geholpen worden?
Wij verwachten een actieve bijdrage en deelname zowel bij de eigen inbreng als die van andere deelnemers.

Programma

De opleiding besteedt aandacht aan de volgende onderwerpen:

 1. Werking van de hersenen: gezonde mensen en mensen met dementie, met de nadruk op de vier hersenlagen volgens dr. Anneke van der Plaats.
 2. Belang van verandering en de bijdrage ervan aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie.
 3. Gunstige prikkels en hun impact op het welzijn van mensen met dementie, inclusief voorbeelden van muziek, geuren en smaken.
 4. Prikkels die mensen met dementie niet goed kunnen verwerken en hoe deze kunnen leiden tot angst, stress en verwarring.
 5. Aanpassing aan beelden en herinneringen van vroeger bij het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving voor mensen met dementie.
 6. Aanpassing van onze manier van werken aan het brein van mensen met dementie om communicatie en begrip te verbeteren.
 7. Inrichting van een geschikte omgeving voor mensen met dementie, inclusief overzichtelijkheid, herkenbaarheid, kleurcontrasten, afbeeldingen en verlichting.
 8. Beleefplekken en beleefgebieden en hun bijdrage aan de belevingswereld van mensen met dementie, inclusief voorbeelden van tuinen, keukens en nostalgische voorwerpen.
 9. Rol van zorgondersteuners bij het organiseren van een zinvolle dagbesteding die aansluit bij de interesses en mogelijkheden van mensen met dementie.
 10. Omgaan met moeilijk gedrag bij mensen met dementie, zoals agressie, rusteloosheid of apathie, en begrijpen hoe deze gedragingen kunnen worden aangepakt.

Resultaat

Na deze opleiding zijn de deelnemers in staat om de omgeving van mensen met dementie beter te observeren en te begrijpen. Ze kunnen hun eigen gedrag en dat van anderen in deze omgeving kritisch bekijken en onderzoeken of er veranderingen nodig zijn. Bovendien hebben ze inzicht in de invloed die hun eigen gedrag heeft op deze omgeving.

Ervaringen van deelnemers die de opleiding hebben gevolgd:

 • Ik begrijp nu beter waarom het belangrijk is om de omgeving aan te passen.
 • Ik voel me nu meer bewust van de impact van mijn werk.
 • Het vergt wel wat meer werk om de omgeving aan te passen, maar het is het waard voor de bewoners.
 • Ik wil graag meer leren over dit onderwerp.
 • Ik had er nooit bij stilgestaan dat schoonmaken zo’n grote rol speelt in het creëren van een geschikte omgeving.
 • Het is fijn om het gevoel te hebben dat je bijdraagt aan een betere zorg voor mensen met dementie.
 • De praktijkvoorbeelden maken de inhoud van de cursus begrijpelijk en herkenbaar.

Startdata 

 • Dagopleiding
  Nieuwe datum volgt – aanvang 09.30 uur (hele dag)
  Nieuwe datum volgt – aanvang 13.30 uur (middag)

Opleidingslocatie

Domus Locus
Wolfhezerweg 75
6874 AC Wolfheze

Intakeformulier Meer informatie

Leer welke rol zorgondersteuners kunnen vervullen bij het creëren van een geschikte zorgomgeving

Intakeformulier

Waarom vragen wij om uw persoonsgegevens op ons intakeformulier?

Wij verzamelen uw persoonsgegevens om u van dienst te kunnen zijn met onze opleidingen en workshops. Wij hebben deze gegevens nodig om u de juiste informatie te kunnen verstrekken en om te onderzoeken of ons aanbod aansluit bij uw leerwensen.

Wij willen benadrukken dat wij uw persoonsgegevens nooit zullen doorverkopen aan derden. Uw privacy en veiligheid van uw gegevens staan bij ons hoog in het vaandel.

Indien u nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u contact met ons opnemen per telefoon of e-mail.

Ervaringen van deelnemers

Mijn collega’s waren heel enthousiast over jouw opleiding

Zij vonden het goed dat je het veel herhaalde maar telkens op andere manier. Jouw presentatie over de woningen, gangen en beleefplekken was echt TOP! We weten veel over dementie maar hoe jij het brengt vinden mijn collega’s heel duidelijk en komt veel beter binnen…

Collega`s van Nancy / België

Dankzij jouw en je moeder wordt er nu bij ons ook dingen gewijzigd

Waardoor het voor onze bewoners met dementie aangenamer zal worden en dan moeten wij aan onszelf nog veel veranderen.

Anoniem

Heel toegankelijk en duidelijk voor ons.

Ik ben benieuwd hoe toepasbaar alles zal zijn in de praktijk.

Ilse uit Leueven / België

 Dank je wel Peter voor die mooie dag!

Het was echt leuk. Wat ik ook fijn vond waren de reacties van mijn collega’s. De ganse dag zitten is niet leuk vinden maar nu was de dag voorbij gevlogen ? Jij hebt mij zoveel inspiratie gegeven en een doel in mijn leven.

Nancy uit Leuven / België

Het was heel leerzaam

En op een goede en duidelijke manier overgebracht. Het was heel interessant. Je zou een boek moeten uitbrengen. Ga zo door, want ik vond het heel interessant.

Karin uit Moergestel

Het was zeer interessant!

En ik heb heel veel van je geleerd. Vooral hoe je met geduld en inleving van de beleefwereld van een persoon met dementie het verschil kunt maken in rust of onrust.

Marlies uit Moergestel

Goede uitleg!

Goede docent met veel (droge) humor, interessant en heel erg leerzaam!

Bram uit Arnhem

Jouw presentatie was echt leuk, heel erg interessant.

Ook al heb ik er niet zoveel mee te maken in mijn werk als huishoudelijke medewerker. Maar nu weet ik er meer van, ik overweeg nu ook een opleiding tot VIG’er te gaan volgen.

Mieke uit Arnhem

Vandaag was het erg leerzaam

Duidelijke dia`s en begrijpelijk uitgelegd. Voldoende wisseling tussen theorie en beeldmateriaal.  Ik ben zeer tevreden en heb heel veel van je geleerd. Heel erg bedankt!!

Rolien uit Utrecht

Alles was herkenbaar, leuke uitleg!

Goed om iets meer te weten over dementie. Voor onze doelgroep voldoende. (facilitair/ ondersteuning)

Eugene uit Moergestel

Peter het was leerzaam en inzichtelijk

Naar werkelijkheid weergegeven en ik kan mij er goed in vinden. Nuttige tips zijn gelijk toepasbaar. Ga zo door en doe je je moeder Anneke van der Plaats de groeten.

Annemieke uit Arnhem

Het was een leerzame dag!

Veel geleerd en erg interessant.  Wij hebben al vele cursussen via onze werkgever gevolgd, maar dit was ECHT de leukste cursusdag!

Monique uit Tilburg