Aanbevelingen door mantelzorgers

Aanbeveling van Mira en Alex & Victor en ChiYeun  

Soest, 10 december 2021

Sinds de diagnose van Alzheimer bij onze vader een aantal jaar geleden, is mijn moeder de enige mantelzorger; een taak die steeds moeilijker voor haar wordt, vooral gezien het feit dat de rest van de familie in het buitenland woont. Als familie zaten we in een dilemma van hoe we het beste vanaf een afstand voor onze ouders kunnen zorgen. Conclusie was dat dit lastig zou worden. Moeten we hen dan naar Nederland verhuizen? Wat is wijsheid? Op zoek naar hulp, informatie, een luisterend oor en advies, kreeg ik via mijn netwerk de naam van Peter Peltzer, bekend als specialist voor dementie die ook consulten aanbiedt voor mantelzorgers.

Al in ons oriënterende intake gesprek, viel me op hoeveel tijd en aandacht Peter nam om op een scherpe manier naar mijn verhaal te luisteren en de juiste deep-dive vragen te stellen om onze situatie in kaart te brengen. Hij gaf toen al een paar zeer behulpzame tips hoe mijn moeder beter kon omgaan met het soms onbegrijpelijke gedrag van mijn vader. Als dit gesprek al zo informatief en waardevol was, hoeveel meer zou een workshop van hem ons niet kunnen helpen. Als familie hebben we dus Peter gevraagd om een training/workshop te geven, met als doel, om voor ons allemaal de ziekte van Alzheimer te begrijpen en over te sparren of we onze ouders naar Nederland moesten verhuizen.

Tijdens de workshop waren wij dan ook zeer positief verrast dat Peter zich vooraf al proactief in specifieke thema’s had verdiept en onderzoek had gedaan om ons zo goed mogelijk te helpen. Naast het feit dat zijn kennis gefundeerd is op wetenschappelijk onderzoek is het bijzondere aan hem hoe hij weet om zo’n complex (hoe werkt het brein) en zwaar thema op een simpele, toegankelijke, inzicht gevende manier te communiceren, doorspekt met luchtigheid en humor.

Een juiste beslissing te nemen is niet altijd even zwart-wit. Peter kwam niet met een kant en klare, off the shelf, standaard antwoord of oplossing. Hij nam ook geen beslissingen, maar in plaats daarvan rustte hij ons tijdens de workshop toe met kennis, tips en eerlijke afwegingen die we konden meenemen in onze beslissingen en een bemoediging aan ons allen dat we naar ons hart mochten luisteren.
Wat Peter onderscheid van andere specialisten, is de grote mate aan betrokkenheid, interesse, toewijding waarmee hij onze situatie heeft aangepakt en de respect en empathie waarmee hij ons als familie heeft benaderd.

De workshop heeft ons niet alleen geholpen om met een gerust hart knopen door te hakken, maar wat net zo belangrijk is dat we door de kennis van Peter nu veel meer begrip hebben voor de belevingswereld van onze vader en nu beter op zijn gedrag kunnen inspelen en meebewegen. Ook is ons bewust geworden hoeveel ellende, miscommunicatie en onbegrip kan voorkomen worden door kennisdeling zoals Peter dat doet.

Voor iedereen die mantelzorger is of met mensen met dementie in contact komt, kan ik en mijn familie van harte aanbevelen om een workshop bij Peter te doen. We gunnen het iedereen.

Mira en Alex & Victor en ChiYeun

BreinPlaats-Testimonial-Peter Peltzer

Bekijk ook

Toegepaste Basis Brein-Omgeving-Methodiek in de Thuiszorg

Ik werk intensief samen met BreinCollectief ®

Het Brein Collectief is een samenwerkingsverband van deskundigen die de ‘moderne Hersenkunde’ toepassen in de dagelijkse praktijk van wonen, zorg en welzijn voor mensen met een hersenbeschadiging.