Professionele ontwikkeling

Ontdek onze complete leergang in Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methode (B.O.M.), gebaseerd op het gedachtegoed van Dr. Anneke van der Plaats.

Klantreviews van BreinPlaats

Hoe ervaren opdrachtgevers van BreinPlaats de dienstverlening?
Wat zeggen zij over BreinPlaats? >>>>>>>>

Eendaagse workshops: 

Fysieke (Leef)omgeving en Beleefplekken, Dagindeling en Structuur, Welbevinden en Zinvolle tijdsbesteding, Interactie en Bejegening.

Deze eendaagse workshops bieden een compacte verkenning van de Brein-Omgeving Methode. Of je nu een algemene oriëntatie zoekt, specifieke onderdelen wilt introduceren, of dieper wilt duiken, deze workshops passen zich aan jouw behoeften aan. Ontdek de methodiek, begrijp de gunstige impact op de leefomgeving van mensen met hersenbeschadiging, en leer hoe een positieve omgeving ‘Onbegrepen signaalgedrag’ kan herkennen en zoveel mogelijk kan beperken.

Workshop:
Fysieke omgeving en beleefplekken

Cursusduur: 2 dagdelen

Een gunstige omgeving voor mensen met dementie gaat verder dan oude meubelen en fotobehang. Het aangetaste brein herkent de omgeving minder goed, wat spanning en onzekerheid kan veroorzaken. Daarom is het essentieel om de omgeving volledig aan hun behoeften aan te passen, ook wel bekend als zorg voor de Fysieke Omgeving. Leer tijdens onze kennismaking met de Hersenkunde meer over de eisen aan een woon-leefomgeving en beleefplek.

Meer informatie
Workshop:
Dagindeling en structuur

Cursusduur: 2 dagdelen

Ontdek hoe je een gunstige, voorspelbare dag voor mensen met dementie creëert. We focussen op het organiseren van werkprocessen voor ADL en HDL, van opstaan tot slapengaan. Leer over gunstige dagelijkse activiteiten, veilige verzorging, bezoekimpact en maaltijdoptimalisatie. Ontwikkel vaardigheden voor weloverwogen keuzes en het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie.

Meer informatie
Workshop:
Welbevinden en zinvolle dagbesteding

Cursusduur: 2 dagdelen

Mensen met breinschade zoals bij dementie ervaren steeds meer moeite met zelf activiteiten bedenken, wat kan leiden tot afhankelijkheid van externe prikkels en ‘De grote verveling’. Dit kan resulteren in niet-begrepen gedrag en verstoring van slaappatronen. Het bieden van zinvolle dagbesteding is daarom cruciaal. Begrijp de waarde ervan en pas de BOM-methode deskundig toe om kleurrijke en zinvolle activiteiten te kiezen.

Meer informatie
Workshop:
Interactie en bejegening

Cursusduur: 2 dagdelen

Als zorgverlener begrijp je de uitdaging van ‘probleemgedrag’ bij mensen met dementie. Maar wat als dit gedrag eigenlijk signalen zijn? Ontdek hoe respectvolle interactie en bejegening helpen om de behoeften achter het gedrag te begrijpen. Verdiep je in toegepaste hersenkunde en ontdek innovatieve benaderingen voor effectieve zorgverlening. Deze kennis vergroot je vaardigheden en verbetert de zorg voor mensen met dementie.

Meer informatie
Workshop:
De Brein-Omgeving Methode in de praktijk

Cursusduur: 2 dagdelen

Ontdek de Brein-Omgeving Methode in onze praktische workshop. Leer waarom mensen met een beschadigd brein, zoals bij dementie, zich vaak onveilig voelen en ontwikkel vaardigheden om een ondersteunende en veilige omgeving te creëren tijdens deze eendaagse training. We behandelen de pijlers Fysieke (Leef)omgeving, dagindeling en structuur, Welbevinden en zinvolle tijdsbesteding, en Interactie en bejegening kort. Minder verdieping wanneer de workshop per pijler wordt behandeld.

Meer informatie

BreinPlaats staat ingeschreven als onderwijsinstelling in het Centraal  Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO).

Ontdek waardevolle kennis over dementie met onze basisopleidingen. (MBO niveau 1 en 2+)

De basiscursus van drie dagdelen (1,5 dag) of vier dagdelen ( 2 dagen) is speciaal ontworpen voor zorghulpen (niveau 1) of helpenden plus Zorg & Welzijn (niveau 2), vrijwilligers, personeelsleden in de facilitaire dienst en huishoudelijke medewerkers.

Met de Brein Omgeving Methode (B.O.M.), gebaseerd op het gedachtegoed van Dr. Anneke van der Plaats, kan elke zorgverlener mensen met een hersenbeschadiging beter verzorgen, zowel in de ouderenzorg als bij NAH. Deze cursus stelt hen in staat om de effecten te herkennen en bewust gunstige momenten te creëren voor de cliënten.

Omgaan met dementie en/of andere vormen van NAH volgens de B.O.M. (zorginstelling).

Cursusduur: 3 dagdelen

Dementie treft veel ouderen en is helaas ongeneeslijk. In de training ‘Omgaan met dementie’ leer je als zorgmedewerker respectvol en empathisch om te gaan met mensen met dementie. Ontdek eenvoudige manieren om hen actief te betrekken door de omgeving aan te passen en uitdagingen te creëren die hen stimuleren, in een zorginstelling.

Meer informatie
Omgaan met dementie en/of andere vormen van NAH volgens de B.O.M. (thuiszorg). 

Cursusduur: 3 dagdelen

Deze cursus is voor ambulante (woon)begeleiders en thuiszorgmedewerkers die mensen met veroudering van de hersenen en breinschade, zoals bij dementie, ondersteunen. Omgevingszorg is essentieel, vooral nu mensen met breinschade steeds langer thuis blijven. Deelnemers leren de omgeving observeren en advies geven aan mantelzorgers.

Meer informatie
Zinvolle dag- en tijdsbesteding bij dementie

Cursusduur: 4 dagen inclusief 1 intervisiemoment.

Mensen met dementie worden afhankelijker van externe prikkels, wat bij gebrek aan positieve stimulatie tot ‘De grote verveling’ en onbegrepen gedrag kan leiden. Zinvolle dagbesteding is daarom cruciaal in de professionele zorg voor bevordering van zingeving en welzijn.

Meer informatie

BreinPlaats staat ingeschreven als onderwijsinstelling in het Centraal  Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO).

Ontdek waardevolle kennis over dementie met onze basisopleidingen. (MBO niveau 3, 4  en HBO)

De basiscursus van 8 dagdelen (4 dagen)  is speciaal ontworpen voor individuele (woon)begeleiders (wijk)verpleegkundigen, casemanagers en verzorgende psychogeriatrie (GVP), activiteitenbegeleiders, medewerker welzijn,-  dagbesteding, ergotherapeut etc. 

Dankzij onze unieke Brein-Omgeving Methode (B.O.M.), ontwikkeld door Dr. Anneke van der Plaats, krijg je inzicht in het aangetaste brein en leer je praktische benaderingen voor het dagelijks omgaan met dementie. Onze cursussen worden verzorgd door experts uit ons netwerk, die nog dagelijks in de praktijk werken. Leer begrijpen, handelen en effectief communiceren. Verdiep je in de wereld van dementie met BreinPlaats en het Breincollectief.

Omgaan met dementie en/of andere vormen van NAH volgens de B.O.M. (intramuraal).

Cursusduur: 4 dagen inclusief 2 intervisiemomenten.

Word een expert in omgevingszorg voor mensen met dementie en andere vormen van breinschade! Begrijp de werking van de hersenen om uw bewoners beter te ondersteunen. Ontdek hoe de omgeving hun gedrag beïnvloedt en leer de basisprincipes van de Brein Omgeving Methode (BOM). Verbeter de woon-leefsituatie van bewoners en verrijk uzelf in uw werk met twee intervisiesessies en een dagdeel met een trainingsacteur.

Meer informatie
Omgaan met dementie en/of andere vormen van NAH volgens de B.O.M. (extramuraal).

Cursusduur: 4 dagen inclusief 2 intervisiemomenten.

Essentieel voor thuis- en eerstelijnszorg, waar de behoefte aan effectieve zorgmethoden groeit vanwege de toenemende vraag naar ondersteuning via de WMO en de Wlz. Onze cursus verenigt professionals, bevordert kennisdeling en biedt praktische tools om de zorgervaring van mensen met dementie te verbeteren. Leer de omgeving observeren en bied advies aan collega’s, mantelzorgers en zorgprofessionals om de zorgpraktijk te versterken.

Meer informatie

BreinPlaats staat ingeschreven als onderwijsinstelling in het Centraal  Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO).

Leergang Brein-Omgeving Specialist

Deze opleiding maakt zorgprofessionals tot Brein-Omgeving Methodiek specialisten. Je leert de methode grondig begrijpen, behandelt haar toepassingsgebieden en wordt getraind in organisatie brede implementatie. Begeleide opdrachten in je eigen organisatie ronden de training af.

(voorheen de Brein Omgeving Coach) 
Wordt aan gewerkt
Breinplaats-8-principes uit het boek de wondere wereld van dementie

BreinPlaats staat ingeschreven als onderwijsinstelling in het Centraal  Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO).

Lezing: De wondere wereld van dementie.

Hoe gaat u privé of in uw werk om met mensen met dementie? Presentatie met concrete tips voor de dagelijkse praktijk van wonen, zorg en welzijn.

Meer informatie

Gastles: Wat is dementie?

Gastles voor zorg- en welzijnsopleidingen in het middelbaar en hoger onderwijs. Aandacht voor dementie en andere hersenschade is essentieel in zorgopleidingen

Meer informatie

BreinPlaats staat ingeschreven als onderwijsinstelling in het Centraal  Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO).