Professionele ontwikkeling

Ontdek onze volledige leergang Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methode (B.O.M.).

Klantreviews van BreinPlaats

Hoe ervaren opdrachtgevers van BreinPlaats de dienstverlening?
Wat zeggen zij over BreinPlaats? >>>>>>>>

Workshops: 

Probleemgedrag, Brein-Omgeving Methodiek, Fysieke (Leef)omgeving en Beleefplekken.
Deze eendaagse workshops bieden een compacte verkenning van de Brein-Omgeving Methode. Of je nu een algemene oriëntatie zoekt, specifieke onderdelen wilt introduceren, of dieper wilt duiken, deze workshops passen zich aan jouw behoeften aan. Ontdek de methodiek, begrijp de gunstige impact op de leefomgeving van mensen met hersenbeschadiging, en leer hoe een positieve omgeving ‘Onbegrepen gedrag’ kan voorkomen.

Workshop:
Omgaan met “probleemgedrag” bij dementie
Cursusduur: 2 dagdelen

De cursist maakt kennis met toegepaste hersenkunde en (onbegrepen) “probleemgedrag”. Door de B.O.M. toe te passen, wordt een gunstige omgeving gecreëerd voor mensen met hersenbeschadiging. De workshop behandelt de oorsprong en beheersing van “probleemgedrag”, voorziet in praktische handvatten en biedt oefening in effectieve maatregelen. Hierbij wordt benadrukt dat probleemgedrag eigenlijk signaalgedrag is.

Meer informatie
Workshop:
Fysieke omgeving en beleefplekken
Cursusduur: 2 dagdelen

Creëer een gunstige woonomgeving voor mensen met dementie op basis van neurowetenschappen. Beleefplekken verminderen verveling en onrust, wat stress vermindert. Voer aanpassingen door voor meer vrijheid, zoals ondersteuning van bewegingsvrijheid volgens de Wet zorg en dwang. Stimuleer gewenst gedrag bij personen met een aangetast brein. Het doel is een omgeving te bieden die de kwaliteit van leven verbetert.

Meer informatie
Workshop:
De Brein-Omgeving Methode in de praktijk
Cursusduur: 2 dagdelen

Ontdek de Brein-Omgeving Methode in deze praktische workshop. Begrijp waarom mensen met een beschadigd brein, zoals bij dementie, zich vaak onveilig voelen. Leer tijdens deze eendaagse workshop hoe u een ondersteunende en veilige omgeving kunt creëren om hen te helpen.

Meer informatie
Workshop:
Welbevinden en zinvolle dagbesteding
Cursusduur: 2 dagdelen

Begrijp de waarde van zinvolle dagbesteding en pas de BOM-methode deskundig toe. Mensen met dementie ervaren moeite met activiteiten starten en afronden. Samen kiezen voor passende activiteiten helpt hun leven zinvol en kleurrijk te houden.

Meer informatie

BreinPlaats staat ingeschreven als onderwijsinstelling in het Centraal  Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO).

Basisopleidingen:

Ontdek de kracht van dementiekennis. Onze unieke Brein-Omgeving Methode (B.O.M.) onthult inzichten in het aangetaste brein en biedt praktische benaderingen voor dagelijks omgaan met dementie. Gegeven door experts uit ons netwerk, die nog dagelijks in de praktijk werken, zijn onze cursussen perfect voor zij-instromers. Begrijp, handel en communiceer doeltreffend. Duik diep in de wereld van dementie met BreinPlaats en het Breincollectief.

Basisopleiding:
Omgevingszorg voor helpende en zorgondersteuners

Doelgroep:
(woon)zorgondersteuners (MBO 1, 2 en 3) & vrijwilligers

Cursusduur: 3 dagdelen

Mensen met dementie tonen soms terughoudendheid bij deelname aan dagelijkse taken en activiteiten, voortkomend uit het demente brein. Als zorgmedewerker of (woon)zorgondersteuner is het van essentieel belang om eenvoudige manieren te ontdekken om hen actief te betrekken. Pas de omgeving aan en creëer uitdagingen die hen natuurlijk in beweging brengen, zowel thuis als in een zorginstelling.

Meer informatie
Basisopleiding:
Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek

Doelgroep:
Zorg en Welzijn (MBO 2, 3, 4 en HBO)
Cursusduur: 6 dagdelen

Herken onrustig gedrag bij cliënten als signaal voor mogelijke problemen. Onze training biedt verdieping in het begrijpen en beïnvloeden van ‘onbegrepen gedrag’, met focus op het aanpassen van de omgeving. Leer de impact van de omgeving op gedrag bij mensen met breinschade, ontdek de Brein Omgeving Methode en verbeter zo de woon-leefsituatie van cliënten voor meer voldoening en minder zorglast.

Meer informatie
Basisopleiding:
Omgevingszorg in de Thuiszorg

Doelgroep:
individuele begeleiders en thuiszorg- medewerkers
Cursusduur: 3 dagdelen

Deze opleiding is voor begeleiders en thuiszorgmedewerkers die mensen met veroudering van de hersenen en breinschade ondersteunen, zoals bij dementie. Omgevingszorg is cruciaal, vooral nu mensen met breinschade steeds langer thuis blijven. In de cursus leren deelnemers de omgeving observeren en advies geven aan mantelzorgers.

Meer informatie
Basisopleiding:
Welbevinden en zinvolle tijdsbesteding.

Doelgroep:
Zorg en Welzijn (MBO 2, 3, 4 en HBO)
Cursusduur: 4 dagdelen

Mensen met dementie worden afhankelijker van externe prikkels, wat bij gebrek aan positieve stimulatie tot ‘De grote verveling’ en onbegrepen gedrag kan leiden. Zinvolle dagbesteding is daarom cruciaal in de professionele zorg voor bevordering van zingeving en welzijn.

Meer informatie
Basiscursus:
Omgevingszorg voor Casemanagers

Het begrijpen van gedragsveranderingen bij mensen met dementie is cruciaal voor casemanagers en begeleiders. Meer inzicht kan vroegtijdige opnames voorkomen.

Wordt aan gewerkt

BreinPlaats staat ingeschreven als onderwijsinstelling in het Centraal  Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO).

Leergang Brein-Omgeving Specialist

Deze opleiding maakt zorgprofessionals tot Brein-Omgeving Methodiek specialisten. Je leert de methode grondig begrijpen, behandelt haar toepassingsgebieden, en wordt getraind in organisatie brede implementatie. Begeleide opdrachten in je eigen organisatie ronden de training af.

(voorheen de Brein Omgeving Coach) 
Wordt aan gewerkt
Breinplaats-8-principes uit het boek de wondere wereld van dementie

BreinPlaats staat ingeschreven als onderwijsinstelling in het Centraal  Register Kort Beroepsonderwijs (CRBKO).

Gastles: Wat is dementie?

Gastles voor zorg- en welzijnsopleidingen in het middelbaar en hoger onderwijs. Aandacht voor dementie en andere hersenschade is essentieel in zorgopleidingen.

Meer informatie

Lezing: De wondere wereld van dementie.

Hoe gaat u privé of in uw werk om met mensen met dementie? Presentatie met concrete tips voor de dagelijkse praktijk van wonen, zorg en welzijn.

Meer informatie