Zinvolle dag- en tijdsbesteding volgens de Brein Omgeving Methode™

Praktische aanpak om te werken met mensen met hersenbeschadiging

Duur
De cursus beslaat een periode van 2 dagen, waarbij praktijkopdrachten zowel voor aanvang van de eerste lesdag als tijdens de cursus zullen worden uitgevoerd.

Kosten per deelnemer: bij open inschrijving: €450,00 (vrijgesteld van BTW). Hierbij zijn inbegrepen, lunch, koffie en thee.

Let op: De cursus gaat alleen door bij voldoende inschrijvingen. U ontvangt uiterlijk twee weken voor de startdatum bericht.

Incompany:
De cursus kan Incompany worden verzorgd, volledig afgestemd op uw organisatie.
Prijs: €4500,- (vrijgesteld van BTW) voor 12 deelnemers, met een maximum van 14 deelnemers.

Aantal deelnemers:
Deze cursus verzorgen wij voor groepen van minimaal 12 en maximaal 14 deelnemers.

Doelgroep:
Deze cursus is bedoeld voor activiteitenbegeleiders, activiteitencoördinatoren, medewerkers welzijn, medewerkers dagopvang, medewerkers dag-verzorging en gastvrouwen.

Vereisten:
Deelnemers aan deze cursus werken in de psychogeriatrische zorg en hebben ervaring in de omgang met mensen met dementie.

Globale inhoud

In het dagelijks leven ervaren mensen met een beschadigd brein, zoals bij dementie, steeds meer moeite met het zelf bepalen van een zinvolle dagbesteding. Hierdoor worden ze in toenemende mate afhankelijk van positieve invloeden en prikkels uit hun omgeving. Als ze niet voldoende gestimuleerd worden door herkenbare en positieve prikkels, kan ‘De grote verveling’ toeslaan. Dit kan tevens een belangrijke factor zijn bij het ontstaan van onbegrepen gedrag. Soms leidt dit tot een verstoord dag- en nachtritme, waarbij mensen op ongebruikelijke tijden slapen. Het aanbieden van zinvolle dag invulling is daarom een cruciaal onderdeel van hoogwaardige professionele zorg. Hierdoor kunnen zingeving en het gevoel van welzijn aanzienlijk verbeteren.

Globale lesprogramma

Deze cursus ondersteunt deelnemers bij het ontwikkelen van een betekenisvolle dagbesteding volgens de Brein Omgeving Methodiek

Tijdens de cursus zullen de volgende onderwerpen behandeld worden:

• Begrip van de werking van gezonde hersenen en de specifieke kenmerken van de hersenen van mensen met dementie.
• Observatie van de huidige praktijksituaties en het onderscheiden van de momenten waarop zorgprofessionals verantwoordelijk moeten zijn voor de tijdsbesteding.
• Het bepalen van welke activiteiten op welk tijdstip een positieve invloed kunnen hebben op de omgeving en het welzijn van de bewoners in de eigen praktijksituatie.
• Het herkennen van de invloed van zowel professionals als mantelzorgers op de beleving van mensen met dementie.
• Toepassen van muziek.
• Methoden om mensen met dementie uit te nodigen om actief deel te nemen aan activiteiten.
• Het aanleren van effectieve technieken voor het overdragen van kennis en vaardigheden aan collega’s en mantelzorgers.
• Het opstellen van een actieplan voor zinvolle tijdsbesteding in de eigen werksituatie, zowel voor groepen als individuele bewoners (inclusief een evaluatie).

Intervisie:

Een digitale intervisiesessiemoment is gepland voor kennisontwikkeling binnen een kleine groep van maximaal 6 personen. Intervisiemomenten in de zorg zijn van cruciaal belang omdat ze kennisdeling, reflectie, ondersteuning en professionele ontwikkeling bevorderen voor zorgprofessionals, wat uiteindelijk de kwaliteit van zorg verbetert. Tijdens de eerste lesdag zullen de specifieke tijdstippen voor de intervisiemomenten worden vastgesteld.

Resultaat

Dankzij verbeterd inzicht in de omgeving en het gedrag van mensen met dementie, bent u beter in staat om doeltreffende zinvolle activiteiten te bieden. Door een dieper begrip van hun gedrag kunt u het welzijn van mensen met dementie vergroten. U kunt zich ook meer bewust worden van de emoties van mantelzorgers en hen begeleiden bij het spelen van een rol in de dagbesteding. U zult in staat zijn om een plan te ontwikkelen om zinvolle dagbesteding binnen uw eigen werkomgeving te verbeteren, waardoor probleemgedrag aanzienlijk kan verminderen.

Startdata open inschrijving 

Voor meer informatie zie: Agenda trainingen. 

Opleidingslocatie

Domus Locus
Wolfhezerweg 75
6874 AC Wolfheze

In reactie op de vraag “Wat vertel je anderen over deze cursus”:

  1. “Je leert bewoners beter te begrijpen door observatie, waardoor je verbeteringen kunt aanbrengen in hun dagelijkse ervaring.”
  2. “Deze cursus biedt een schat aan kennis in een korte tijd, en je profiteert ook van de ervaringen van mededeelnemers.”
  3. “Een dieper begrip van de werking van de hersenen van bewoners is echt waardevol.”
  4. “De cursus verbetert je observatievaardigheden aanzienlijk.”
  5. “Hoewel ik al enige kennis had van hersenen, heb ik tijdens deze cursus veel nieuwe inzichten opgedaan.”
  6. “Je leert verder te denken, bijvoorbeeld wanneer het aankomt op het stimuleren van actieve deelname bij bewoners.”