Een veilige woonomgeving

Functionele oplossingen binnen de zorgorganisatie

Ontwerp & Advies – Bouw en Inrichten van binnen- en buitenruimten

Zorgstandaard Dementie 2020 beveelt Omgevingszorg aan in aanbeveling nr. 22. Een goede omgeving, zowel binnen als buiten, speelt een cruciale rol in het welzijn van mensen met dementie. Personen met dementie zijn bijzonder gevoelig voor hun omgeving, en een passende omgeving kan bijdragen aan een zinvol bestaan en het beperken van probleemgedrag.

In 1973 heeft de psycholoog Lawton, M.P. geschreven dat de omgeving zich moet aanpassen aan ouderen. Ondanks het feit dat architecten bekend zijn met zijn concept, zien we nog te weinig aanpassingen in seniorenappartementen en verpleeghuizen die voor ouderen noodzakelijk zijn.

Dr. Anneke van der Plaats ontwikkelde in 2008 de Brein-Omgeving Methode BOM, een visie en methode over de invloed van de totale omgeving op mensen met dementie. Deze methodiek omvat de fysieke omgeving als een van de pijlers, naast tijdsbesteding, het dagelijks leven en de bejegening. Ook zij benadrukt dat de omgeving zich moet aanpassen aan mensen met een hersenbeschadiging.

Bij BreinPlaats hebben we ons gericht op het ontwikkelen van advies voor de implementatie van deze visie. We passen dit toe bij nieuwbouw, renovatie en inrichtingsprojecten, waarbij alle disciplines betrokken worden.

Ons doel is het realiseren van een gunstige woon-, leef- en zorgomgeving, waarin mensen met hersenbeschadiging optimaal kunnen functioneren en minder onbegrepen gedrag vertonen.

Lees ook:
“Optimaliseer Welzijn: De Kracht van de Brein Omgeving Scan”

Omgevingszorg

BreinPlaats biedt een praktisch en goed onderbouwd advies om de leefomgeving voor mensen met hersenschade, zoals dementie, te verbeteren.

Vragen? Wij helpen u graag verder

Het effect van de juiste prikkels

De woonomgeving vervult een algemeen menselijk verlangen om veilig en prettig te kunnen leven, op een plek die van alle tijden is. Zonder zorgen en met een diep gevoel van herkenning. Voor mensen met dementie voegen de juiste verlichting, geuren, kleuren en geluiden kwaliteit van leven toe. Hiermee komen ze weer ‘thuis’.