Diploma casemanager dementie - Diplomering - Brein Plaats

Diploma casemanager dementie

Diploma casemanager dementie - Groep Diplomering - Brein Plaats

Op 3 juli 2019 heb ik mijn post HBO opleiding casemanagement dementie aan de Christelijke Hogeschool te Ede (CHE) afgerond. Vanaf nu mag ik mij officieel dementie verpleegkundige of casemanager dementie noemen.

De casemanager:
persoonlijke begeleiding bij dementie

De weg vinden in alle wetten, regels en zorgmogelijkheden rondom dementie is best ingewikkeld. Een casemanager dementie helpt hierbij. Een casemanager is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met dementie én hun naasten. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt mee, adviseert en regelt zorg. Zo helpt de casemanager om te gaan met de ziekte en met de gevolgen ervan in het dagelijks leven.

Wat doet een casemanager dementie?

Een casemanager wordt vaak gezien als steun en toeverlaat. Een casemanager staat naast een persoon met dementie vanaf de diagnose tot aan het overlijden of opname in een verpleeghuis. Voor mantelzorgers is de casemanager een luisterend oor en aanspreekpunt. Een casemanager helpt bij:

Het vinden van de weg in de ingewikkelde wereld van zorg en welzijn;

Het regelen van zorg;
Het bieden van emotionele begeleiding.
Een casemanager is een vast en vertrouwd gezicht. Hij is getraind in het omgaan met dementie en herkent weerstand of hulpweigering. Welke ondersteuning de casemanager geeft is afhankelijk van de hulpvraag. Een casemanager komt op vaste momenten langs, en is daarnaast telefonisch en op aanvraag beschikbaar. Een casemanager wordt ook wel een dementieconsulent, trajectbegeleider of persoonlijk begeleider genoemd.

Wie heeft er recht op een casemanager dementie?

Iedereen bij wie de diagnose alzheimer of dementie is vastgesteld heeft recht op een casemanager. In sommige regio’s kunt u bij een vermoeden van dementie al een beroep doen op de casemanager. De casemanager is er ook voor de mantelzorger. Het is belangrijk dat mantelzorgers goede ondersteuning krijgen. Zorgen voor iemand met dementie gaat vaak 24 uur per dag door. Hulp is voor mantelzorgers nodig om lang en goed mogelijk zorg te kunnen verlenen. Alzheimer Nederland raadt dan ook iedereen begeleiding door een casemanager aan.

Aanvragen van casemanager dementie

Casemanagement wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak is wel een diagnose dementie nodig. Het aanvragen van een casemanager loopt via de persoon die dementie heeft. De huisarts kan een casemanager aanvragen bij een aanbieder in de regio. Ook de wijkverpleegkundige kan een indicatie voor casemanagement geven en een aanbieder aanbevelen. Zelf kunt u op zoek naar een casemanager op de website van het Landelijk Netwerk Dementie. Hier vindt u contactgegevens van alle dementienetwerken in Nederland.

Wachtlijst

Soms komt het voor dat er een wachtlijst is voor casemanagement. Neem in dit geval contact op met uw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar heeft een zorgplicht en kan in actie komen.

Ervaring van Marjolijn (50): ‘Wat de casemanager voor mij kon doen’ 

https://youtu.be/9383yd2a-pg

(Bron: Alzheimer Nederland)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *