Kennisoverdracht - onrust en dwaalgedrag - Brein Plaats

OPROEP……DELEN MAG……GRAAG ZELFS……SAMEN STERK!

Allereerst heb ik diepe respect voor alle zorgverleners en dienstverleners.
Het volgende…

Ik krijg veel vragen over hoe je tijdens de coronatijdperk, onrust en dwaalgedrag bij mensen met dementie in een verpleeghuis kan verminderen

Veel mensen met dementie in een vergevorderd stadium zijn heel erg kwetsbaar en ontvangen nu geen bezoek meer van hun dierbaren en dat terwijl ze behoorlijk afhankelijk zijn van hun sociale contacten. Alle genomen  maatregelen ten gevolge van de strijd tegen Coronana wordt door hen niet (goed) begrepen. De wereld is al erg verwarrend, laat staan een opname in een vreemde omgeving zoals verpleeghuis en dat ook nog eens met ‘vreemde’ mensen.

Noodgedwongen is er een keuze gemaakt tussen twee kwaden “het leven in een totale eenzame isolement met somberheid en depressie als gevolg of het voorkomen van Corona”. Het uitblijven van bezoek heeft een keerzijde met alle negatieve gevolgen ten spijt.  Hoewel mensen met dementie de wereld om zich heen vaak niet meer kunnen volgen of begrijpen, voelen zij vanuit hun emotionele onderbrein (gevoelsbrein) wel degelijk dat er wat aan de hand is. Zij voelen de spanningen en de angst van de hulpverleners, echter zij kunnen niet bedenken wat en hoe hier mee om te gaan en kunnen hun eigen gedrag hierdoor niet meer “sturen”. Ook de angstkern van de bewoner slaat aan waardoor de onrust toe neemt. Sommige bewoners hebben baat bij minder prikkels. Echter te weinig prikkels zijn funest voor aangedane hersenen zoals bij dementie. Hersenen hebben altijd prikkels nodig, echter niet te veel maar ook niet te weinig. Ofwel de juiste prikkel zodat ze voelen dat ze nog bestaan.

Door overprikkeling of onderprikkeling van de hersenen bij mensen met dementie ontstaat er vaak onrust, dit uit zich in wriemelen, roepen, tikken, dwaalgedrag of zelfs agressie. Onrust is moeilijk voor de betrokkene zelf en omgeving, bovendien roept onrust snel onrust op bij andere bewoners dat weer lijdt tot overprikkeling.

Om de gevolgen van onderprikkeling en verveling zoals apathie en depressie tegen te gaan moet er afleiding en ontspanning worden aangeboden.

In de huiskamer(s) zullen meer prettige prikkels voor mensen met dementie gebruikt moeten worden. Met name attributen die hen afleiden waardoor de onrust en dwaalgedrag wordt geminimaliseerd.

Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van muziek, langzame beeldmateriaal op televisie of sensomotorische attributen in de vorm van bijvoorbeeld een voelkussen, voelschort en of een belevingsbord.

Mijn OPROEP aan alle Nederlanders die zich nu vervelen.

Willen jullie mij helpen om gratis sensomotorische attributen te maken voor mensen met dementie die in een verpleeghuis verblijven?

Wanneer het belevingsbord klaar is maak er dan een foto van en deel het op sociaal media via: https://www.facebook.com/groups/breincollectief

Doneer vervolgens het bord of voelkussen dan bij uw dichtstbijzijnde verzorgingshuis, verpleeghuis of aan een thuiswonende persoon met dementie.

Hieronder ziet u enkele voorbeelden

Belevingsbord voor mannen en natuurlijk ook voor vrouwen (gemaakt van restmateriaal)

Mannen met dementie hebben vaak goede herinneringen vanuit het verleden in het bouwen en knutselen van diverse projecten, vooral zij die veel met hun handen hebben gewerkt of actief waren in de bouw. Activeer het lange termijngeheugen bij mannen door het oproepen van hun “nostalgische lange termijn geheugen”. Door gebruik te maken van verschillend materiaal worden de zintuigen op verschillende manieren geprikkeld. Denk aan “mannendingen”, zoals ijzerwaren, koper, pvc materiaal, hout, het openen deurtjes door middel van sloten, kraantjes, kettingen, wieltjes, functionerende deurbel, ledverlichting op een batterij ed. (Laat je fantasie gaan!)

Kennisoverdracht - onrust en dwaalgedrag - Belevingsbord man - Brein Plaats
Kennisoverdracht - onrust en dwaalgedrag - Belevingsbord man 2 - Brein Plaats
Kennisoverdracht - onrust en dwaalgedrag - Belevingsbord man 3 - Brein Plaats
Kennisoverdracht - onrust en dwaalgedrag - Belevingsbord vrouw - Brein Plaats
Kennisoverdracht - onrust en dwaalgedrag - Belevingsbord vrouw 2 - Brein Plaats

Belevingskleed, voelkussen, voelschort voor vrouwen en natuurlijk ook voor mannen (gemaakt van restmateriaal)

Vrouwen met dementie hebben vaak goede herinneringen vanuit hun zorgzame verleden. Activeer het lange termijngeheugen bij vrouwen door het oproepen van hun “nostalgische lange termijn geheugen”.

Door gebruik te maken van verschillend materiaal worden de zintuigen op verschillende manieren geprikkeld. Tip! Houdt rekening mee dat het gezichtsvermogen van mensen met dementie vaak minder wordt, gebruik dan zoveel mogelijk contrasterende kleuren. Denk aan “vrouwendingen”, zoals knoopjes, keukengerei, verschillende soorten ruwe, zachte, pluizige stofjes, gekleurde linten, bolletjes wol, plumeaus, haarborstel, geurzakjes met geurtjes zoals lavendel, 4711, rozengeur etc. etc…….. (Laat je fantasie gaan!)

Veilig

Denk wel aan de veiligheid, men moet zichzelf niet kunnen verwonden door scherpe delen, splinters, beknelling, het loslaten of verstikking.

Een belevingsbord/ voelkleed moet zijn gemaakt van degelijk materiaal. Vermeld wel duidelijk dat het onder toezicht moet worden gebruikt.

Mijn dank is groot, Peter Peltzer
Dementie verpleegkundige (Casemanager dementie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *